ΨΑΞΕ ΜΕ!

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

Χαμογέλασε. Πάρα μια βαθιά ανάσα. Ευτυχώς τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο.

Έχεις ελεύθερη βούληση; Θα μου πεις ναι, μπορώ να επιλέξω τι θα φάω το βράδυ, αν θα πάω σε εκείνη τη δουλειά ή στην άλλη και αν θα παντρευτώ ή όχι. Κι εγώ αυτό νόμιζα όταν ξεκίνησα το εσωτερικό μου ταξίδι. Πίστευα πως ήμουν ένας μεγάλος δημιουργός του Σύμπαντος και μπορούσα να υλοποιήσω ό,τι θέλω.
Είχα ανάγκη να τα ακούω όλα αυτά, ειδικά όταν βρισκόμουν στα πατώματα και προσπαθούσα να μαζέψω ένα ένα τα κομμάτια της ζωής μου. Χωρίς βοήθεια - πέρα από τα βιβλία μου, προσπαθούσα να καταλάβω τη ζωή και να φιλοσοφήσω την εμπειρία που περνάω για έναν και μόνο σκοπό: να την αλλάξω. Να την κάνω καλύτερη. Να έχω αφθονία. Να έχω έναν σύντροφο. Να ξεπεράσω τις ασθένειες του σώματος.
Το κίνητρό μου ήταν η επιθυμία να "τρώω" μόνο από τον θετικό μπουφέ των συναισθημάτων και των εμπειριών. Και μόλις έβλεπα πως για λίγο όλα αυτά λειτουργούσαν αλλά μετά έπεφτα πάλι στα πατώματα, απογοητευόμουν. Και πείσμωνα. Και έστελνα ενέργεια σε θετικές δηλώσεις, σε επιθυμίες και άλλα τέτοια με σκοπό να επηρεάσω ένα μέλλον για να είμαι επιτέλους ευτυχισμένη.
Σου φαίνονται γνωστά όλα αυτά; Μα φυσικά, λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε περάσει αυτό το στάδιο. Αν βρίσκεσαι ακόμη σε αυτό, μην ανησυχείς· κάποια στιγμή θα το μπουχτίσεις, θα σταματήσεις τις προσπάθειες και επιτέλους θα αφεθείς στη διαδρομή της ψυχής σου. Χαλαρά.
Εμπιστεύομαι δασκάλους όπως τον Σρι Ραμάνα Μαχάρσι και τον Σρι Νισαργκαντάτα Μαχαράτζ όταν λένε πως ό,τι είναι να γίνει έχει ήδη δρομολογηθεί. Ό,τι έχουμε σπείρει, θα θερίσουμε... κι αυτό ονομάζουμε κάρμα. Και κάποια στιγμή, αυτό κρυσταλλώθηκε βαθιά μέσα μου και συνειδητοποίησα πως όλη αυτή η προσπάθεια να υλοποιήσω εκείνο ή το άλλο, ήταν μια μεγάλη αντίσταση στο ταξίδι μου ως άνθρωπος και ως ψυχή.
Και τότε έπαψα να ανησυχώ. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ ξελάφρωσα όταν συνειδητοποίησα πως το μόνο που έχω να κάνω είναι να απολαμβάνω τη διαδρομή όπως ακριβώς εξελίσσεται. Να αφήνομαι στην εσώτερη αίσθηση κατεύθυνσης που με κάνει να νιώθω τι να κάνω, που να πάω και τι να επιλέξω. Ξέρεις τι είναι να ξυπνάς το πρωί και απλά να νιώθεις μια έντονη παρόρμηση να κάνεις αυτό ή εκείνο; Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τη ζωή... την αφήνεις να συμβαίνει όπως είναι.
Όταν ο νους ανησυχεί για κάτι, αμέσως σκέφτομαι πως το αποτέλεσμα έχει ήδη δρομολογηθεί. Υπενθυμίζω σε αυτόν τον αόρατο συγκάτοικο που έχω μέσα στο κεφάλι μου πως δεν έχω έλεγχο επί των εμπειριών μου. Αυτό που είναι να έρθει έχει ήδη σπαρθεί από προηγούμενη ή από την τωρινή ζωή.
Κάθε μας πράξη και επιθυμία, δίνει καρπούς σε μια μελλοντική στιγμή. Σπέρνουμε χωρίς να το καταλάβουμε· με μια αδικία που θα κάνουμε ή με μια πράξη καλοσύνης. Σπέρνουμε όλη την ώρα με βάση τη συμπεριφορά και τις επιθυμίες. Ό,τι ζούμε, είναι αποτέλεσμα του προσωπικού, οικογενειακού ή εθνικού κάρματος. Όλος ο πληθυσμός της γης σπέρνει τους σπόρους των μελλοντικών εμπειριών του πλανήτη.
Απόλαυσε τη διαδρομή λοιπόν... μη χαλιέσαι προσπαθώντας να επηρεάσεις μελλοντικά αποτελέσματα. Άσε το μέλλον στην ησυχία του... είναι απλά μια φαντασία. Αντί αυτού, εστιάσου στο να γίνεις εσύ καλύτερος κάθε μέρα. Πιο καλοσυνάτος. Πιο χαμογελαστός. Πιο γενναίος. Πιο αισιόδοξος. Δέξου με αξιοπρέπεια το τέλος μιας σχέσης, μιας δουλειάς ή μιας συνήθειας. Εξασκήσου στις ανώτερες ποιότητες του νου. Άλλαξε την ποιότητα της σποράς... εκεί να εστιάζεσαι. Όχι στους καρπούς που θα δώσει.
Βάλε από εκείνα τα καλά σπόρια στο έδαφος, πότιζε το χωράφι και κατάλαβε πως δεν έχεις έλεγχο πάνω στο καιρό ή στη γη. Κάνε λοιπόν αυτό που σου αναλογεί να κάνεις. Τίποτε άλλο.
Χαμογέλασε. Πάρα μια βαθιά ανάσα. Ευτυχώς τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

You Tube